Oktatás:

AIESEC

Élménybeszámoló: Betyák Olga - Észak-Ciprus, Famagusta, Eastern Mediterranean University

Az AIESEC-es élményeim végigkísérték az egész egyetemi tanulmányaimat, nem is tudnék egyikről mesélni a másik nélkül. Az alapképzésem hat félévében egyben a szervezet tagja is voltam, rengeteg tapasztalatra és új ismerősre tettem szert, egyben egy új világnézetet is adott részese lenni egy ilyen dinamikus nemzetközi közösségnek. Már az első perctől kezdve a külföldi gyakorlat lehetősége foglalkoztatott, amire végül a diploma megszerzése után került sor. Fő célom volt, hogy kiszakadjak az általam megszokott realitásból és kényelmes mindennapokból, hogy egy teljesen különböző kultúrát ismerhessek meg. Így esett a választásom 2010 nyarán az Észak-Ciprusi Török Köztársaságra.
 
 
 

Az ország egy érdekes keveréke a keleti és nyugati kultúrák találkozásának, török kormányzat alatt áll, túlnyomórészt török lakosságú, viszont az "eredeti" helyi lakosság- török ciprióták- viselkedésükben, dialektusukban és szokásaikban is különböznek a törökországi törököktől. A projekt amelyben részt vettem (Promoting Abroad Project) két hónapra fogadott gyakornokokat 13 különböző országból, összességében több mint 80 fiatal érkezett a program keretében Ciprus szigetére. A fogadó intézmény a helyi egyetem, Eastern Mediterranean University volt (török nevén Doğu Akdeniz Üniversitesi), amelynek fő célkitűzése volt, hogy nemzetközileg ismertebbé váljék és növelje külföldi hallgatóinak létszámát. Ennek érdekében az egyetemről, az ott folyó képzésekről, hallgatói életről szóló eloadásokat látogattunk, megismerkedtünk az ország gazdaságával és kultúrájával, majd a projekt lezárásaként egy marketing tervet nyújtottunk be az egyetem hazai országokban való ismertetéséről.

 

A szakmai oldal mellett kiemelkedő volt a társasági élet, a gyakornokok közös kollégiumban kaptak szállást, a helyi AIESEC tagok hétvégi kirándulásokat és esti közös programokat szerveztek számunkra. Megismertük az ország nevezetességeit, kipróbáltuk a török konyhát, szabadidős játékokkal töltöttük az időt a homokos tengerparton, tehát felejthetetlen élményekre tettünk szert. Sok új ismerőst szereztem, akikkel azóta is tartjuk a kapcsolatot.


A gyakorlat eredményeként jelenleg az Eastern Mediterranean University ösztöndíjas hallgatója vagyok, Cipruson végzem a mesterképzést angol nyelven, egy olyan egyetemen amely büszke a multikulturális közegére és nemzetközileg ismert képzéseire. Egy évvel korábban még fogalmam sem volt róla, hogy ilyen irányt vesz az életem, az AIESEC mutatta meg, hogy a jövő tele van lehetőségekkel, amelyek bárki számára elérhetőek és életreszóló élményt nyújtanak.