Dipkarpaz avagy a Karpaz-félsziget:

 
A Karpaz-félsziget Ciprus szigetének legkeletibb része, ahol a föld egy gyertya formaként elnyúló vékony csíkként húzódik Törökország felé.
 

Aphendrika:

Dipkarpaz közelében, a St.Philon templom felé haladva egy 5.km-es út jobb oldalán találjuk Aphendrika városát. Ciprus hat legfontosabb városának egyike volt az időszámítás előtti második században. Sokkal nagyobb, mint Karpazia, amit megkerült ez az út. Mint sok más történelmi hely itt Észak-Cipruson, ez is régészeti feltárásra vár még.

Jelenleg három templomból álló együttest láthatunk:

 

A bal oldalon találjuk a St.György bizánci templomot, amely a X.század végén épült. Ez volt az egyetlen oldalhajós templom, aminek keleti végében két szentély is található, mindkét oldalon a falba süllyesztve. A szentélyektől nyugatra látható négy pillér, amikhez már boltívek csatlakoztak. Ezek támasztották alá a tetején lévő kerek kupolát, amely nagy része összeomlott. A templom nyugati része megsemmisült.

A St.György templom közelében találjuk  a Panagia Chrysiotissa-t, amely mint egy négyszáz évvel korábban épült a VI.században. Az Arab támadások idején csaknem teljesen megsemmisült, az eredeti fából készült tetőszerkezetét az X.századi átépítéskor egy hordó aklakú boltozat váltotta fel. A templomot a középkorban újra lerombolták, majd újra építették a XVI.században. Jelenleg a templom nagyon kicsi, de pont elég ahhoz, hogy képet kapjunk az eredeti méretéről és kialakításáról. 

A Panagia Chrysiotissa mögött jobbra találjuk a St.Asomatos Bazilikát, amely a három épület közül a legjobb állapotban maradt fenn. Ez is a VI.században épült három oldalhajós Bazilikának. Hasonlóan a szomszédjához, ennek is eredetileg egy fából készlt tetőszerkezete volt, amit az átépítésekor egy hordó alakú boltozatra cseréltek a X.században. A déli oldalon fékör alakú átjárók és a hordó alakú boltozat elemei maradtak meg épen.

Ha van egy kis ideje körülnézni, a templom csoporttól nyugatra találja a város temetőjét, keletre a dombtetőn egy régi fellegvárat fedezhetünk fel, miközben 2 km-re északra a tengerparton a régi kikötő mára feltöltődött végéhez érünk.

 

Dipkarpaz:

Látnivalók listája Dipkarpazon:

 

Zafer Burnu és Kastros Neolitikus Városa

x