Kérdések és válaszok

Hol találhatók határátkelők délről Észak-Ciprusra?

Jelenleg 7 határátkelő hely található Cipruson:

1., Ledra Palace (Lefkoşa/Nicosia) 2003 április 23-án nyitott a II.Selim utcában,

2., Metehan (Lefkoşa/Nicosia),

3., Akyar (Mağusa/Famagusta),

AYIOS NIKOLAOS felöl STROVILIA irányában
Angol terület, Itt található egy óriási radarállomás.

4., Pergamos / Beyarmudu (Mağusa/Famagusta),

Playa felől Pergamos irányába.

5., Bostancı (Astromeritis),

Güzelyurt városától egyenest dél felé haladva...

6., Lokmacı (Lefkoşa/Nicosia) 2008 április 03-án nyitott a Ledra utcában,

A mindenki által ismert Ledra u-i gyalogos határátkelő.

7., Yeşilırmak (Limnitis).

A Vouni Palace-tól nyugati irányban haladva YESILIRMAK faluba, majd onnan tovább nyugatfelé az úton...

Magyar Konzuli Szolgálat tájékoztatása alapján:

"A szigetállamot kettéosztó tűzszüneti vonalat az ENSZ békefenntartói felügyelik. Az UNFICYP-ben jelenleg közel 80 magyar katona is szolgálatot teljesít, így Cipruson gyakran lehet magyar katonai egyenruhát látni. Az ütköző zónán Nicosiában három helyen, gyalog a Ledra utcai, illetve a Ledra Palace ellenőrző ponton, autóval Agios Dometios, továbbá a fővárostól nyugatra az Asromeritis-Zodhia (Bostanci), a sziget délkeleti részén Pyla- nál, valamint a Limnitis-i ellenőrző pontokon lehet átkelni. Az átkeléshez új típusú, kártya formájú személyi igazolvány vagy útlevél szükséges."

Magyar Konzuli Szolgálat álláspontja Észak-Ciprusról: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ciprus

Vízumkérdés Észak-Ciprusra?

Update: 2015 májusától megszűnt! Már nem adnak ilyen lapocskát sem. Ercan repülőtéren - utasok visszajelzése alapján - még előfordul.

Az Észak-Ciprusi vízum inygenes, fehér kis papír, amelyre a határátkelőn ott helyben pecsételik a 30, 60, vagy 90 napos tartózkodási engedélyt.

Ezt a kis fehér vízum betétlapot kell az útlevélbe betenni és megőrizni az Észak-Ciprusi távozásig.

Az esetek 90%-ban adnak ilyen formátumú vízumot, de előfordul, hogy az útlevélbe pecsételnek. Ha tudjuk, kérjük inkáb a külön papíros megoldást.

Belépés Észak-Ciprus területére útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal?

2014.05.13-án az Észak-Ciprusi Turisztikai Minisztériumtól kapott hivatalos tájékoztatás szerint Észak-Ciprus a be és kilépéshez elfogadja a Magyar Kártyás Személyi Igazolványt minden irány tekintetében.

Ennek ellenére tudnunk kell, hogy Törökországba még mindig csak útlevéllel tudunk utazni. Így Észak-Ciprusra Törökország felől érkezve repülővel (Ercan Nemzetközi Repülőtérre) vagy hajóval (Kyrenia/Girne-be érkezve) szükségünk lesz az útlevélre. Például: Budapest - Istambul* - Ercan (Pegasus Airlines) *= átszállás

Charter járatok esetén Budapestről:

Tudnunk kell, hogy a Budapestről induló és Ercanba érkező charter járatokat török légitársaságok üzemeltetik (Freebird, Corendon) és ezeknek a gépeknek úgynevezett technikai megállóra le kell szállniuk Törökországban. A gépből az utasok nem szállhatnak ki, így az utazás során nem lépnek be Törökország területére. Ilyen kor szintén elégséges a kártyás személyi, mindaddig, amíg valamilyen oknál fogva a gépet nem kell elhagyniuk az utasoknak. Abban a pillanatban, hogy ki kell szállni a gépből valamilyen oknál fogva szükség lesz az útlevelekre!!!

Más viszont a tűzszüneti vonalon, azaz a főváros Nicosia határátkelőin való ki- és bejutás Észak-Ciprus területére.

A Magyar Konzuli Szolgálat tájékoztatása:

"Magyar állampolgárok a személyek szabad mozgására vonatkozó EU szabályok szerint vízummentesen utazhatnak a Ciprusi Köztársaságba. A Ciprusi Köztársaságba való belépéshez elegendő a személyi igazolvány is (bármely típusú és ideiglenes személy igazolvány is), ugyanakkor a tűzszüneti vonalon csak útlevéllel vagy az új, kártya formátumú személyigazolvánnyal lehet átkelni."

Magyar Konzuli Szolgálat álláspontja Ciprusról: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ciprus

Legális vagy illegális az Észak-Cipruson való tartózkodás?

A Magyar Konzuli Szolgálat tájékoztatása alapján:

"A Ciprusi Köztársaság kormánya az északi légi és tengeri kikötőket illegálisnak tekinti, ezért felhívjuk a beutazni szándékozók figyelmét, hogy az ország területére való legális be- és kilépés kizárólag a Larnaka-i és Pafos-i nemzetközi repülőtereken, illetve a Larnaka-i, Lemesos-i, Pafos-i és Latchi-i kikötőkön keresztül lehetséges. Minden más – a Ciprusi Kormány által nem ellenőrzött – határátkelőhelyen történő be- és kilépés illegálisnak tekintendő. A jelenlegi gyakorlat szerint azonban turisták esetében ezt nem szankcionálják. 

Nyomatékosan felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy állandó letelepedési szándékkal, vagy üzleti tevékenység céljából érkezők esetében a kormány ellenőrzése alatt nem álló területen való belépést követően a ciprusi hatóságok nem engedik a tűzszüneti vonal átlépését. Javasoljuk, hogy ilyen esetekben a belépésre lehetőség szerint a fent említett belépőhelyeken kerüljön sor."

Magyar Konzuli Szolgálat álláspontja Ciprusról: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ciprus

Autóval Észak-Ciprusra és Észak-Ciprusról délre?

A Magyar Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint:

"Az átkelés a tűzszüneti vonalon – egyes átkelő pontokon – a nap 24 órájában lehetséges, a gépkocsival (bérelt is) átkelőknek külön gépjármű-biztosítást kell kötniük. (Erre lehetőség van pl. az Agios Dometios-i átkelőnél.) Nem tiltott az északi oldalon való éjszakázás, de jogi kérdéseket vethet fel, ha valaki eredetileg görög ciprióta tulajdonú szállodában teszi azt. A görög ciprióta tulajdonban volt földterületeken működő szállodák felsorolását a ciprusi külügyminisztérium honlapján lehet megtalálni: www.mfa.gov.cy → Site map → The Cyprus question → Greek Cypriot Properties → a lap alján: Illegal Exploitation of Greek Cypriot properties by Turkey in the occupied areas → Ownership status of hotels and other accommodation facilities."

Magyar Konzuli Szolgálat álláspontja Ciprusról: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ciprus

Tájékoztatjuk továbbá az Észak-Ciprusra érkezőket, hogy Észak-Ciprusi autóval NEM LEHETSÉGES átkelni a déli országrészbe.

Észak-Ciprusi rendszámú autókat nem engednek be Dél-Ciprus területére!

Bevihető-e kisállat Ciprusra / Észak-Ciprusra? (kutya, macska)

Kisállat bevitele NEM javasolt a szigetre a bonyodalmak elkerülése végett.

Ha repülővel érkezünk a szigetre, természetesen bevihető kisállat.
A légitársaságok honlapján erre vonatkozó szabályozásokat és útmutatókat megtaláljuk.
Így mind északon (Ercan), mind délen (Larnaca, Paphos) lehetőségünk van magunkkal vinni nyaralásunkra házi kedvencünket.

Ellenben a GreenLine (ZöldVonalon) ütközőzónán történő határátlépéskor mindkét fél megtagadja a házi kedvenc bevitelét!